Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Proza
(1)
Dostępność
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(2)
Autor
Cenkl Jakub
(1)
Kalniņa Irma (1950- )
(1)
Pētersons Reinis (1981- )
(1)
Rigall Grażyna (1970- )
(1)
Ryrych Katarzyna (1959- )
(1)
Salewski Piotr
(1)
Sekaninová ÚStepánka
(1)
Łubiński Daniel
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kucharstwo
(1)
Kultura stołu
(1)
Nauczyciele
(1)
Przyroda
(1)
Savoir-vivre
(1)
Gatunek
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Uroczysta kolacja w restauracji, niedzielne śniadanie z rodziną, obiad w szkolnej stołówce – nieważne, przy jakim stole się siedzi, zasady savoir-vivre’u obowiązują zawsze. Tylko dzieci nie zawsze o tym wiedzą. Żeby pomóc im zrozumieć, dlaczego myje się dłonie przed posiłkiem, nie trzyma łokci na blacie, a tylko niektóre potrawy je palcami, trzeba się wykazać nie lada cierpliwością albo… powierzyć to zadanie specjaliście. Irma Kalniņa zrozumiale i z wdziękiem opowiada o dobrych manierach przy stole, wyjaśnia, dlaczego są one ważne, i pokazuje, że mogą się przydać także w innych, niezwiązanych z jedzeniem sytuacjach. Irma Kalniņa jest uznaną międzynarodową ekspertką w dziedzinie komunikacji i etykiety biznesowej. Odebrane w dzieciństwie dobre wychowanie miało kluczowe znaczenie w dorosłym życiu autorki, dało jej poczucie swobody i pewności siebie w najróżniejszych sytuacjach – zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i na oficjalnych bankietach dyplomatycznych organizowanych w stolicach państw na całym świecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 39II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łopianowe pole / Katarzyna Ryrych ; ilustracje Grażyna Rigall. - Gdańsk : Wydawnictwo Adamada, 2017. - 126, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
(Baśnie Współczesne)
Dzieci ze zwykłego podwórka są świadkami zupełnie niezwykłych wydarzeń. Ktoś zamienia się w żabę, w skarpetkach rosną czarne dziury, tajemniczy pan przechadza się z burzową chmurą na sznurku, huśtawka ożywa, a z pudełka pani Dory ucieka nuda. Czy za tym wszystkim mogą stać pewna starsza pani i jej kot? Książka otrzymała nagrodę literacką IBBY 2017.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. II/Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dookoła smaków : podróże kulinarne szefa Wincentego / [tekst ÚStepánka Sekaninová ; ilustracje Jakub Cenkl ; przekład Piotr Salewski]. - Gdańsk : Wydawnictwo Adamada, 2019. - [38] stron złożonych : ilustracje kolorowe ; 24x27 cm + podręcznik dla kuchcika : przepisy i rady ([16] stron : ilustracje ; 22 cm).
Pachnąca morzem i pomarańczami hiszpańska paella albo wietnamska zupa pho pełna makaronu ryżowego, imbiru i papryczek chilli. Somalijskie cambuulo z ryżem i fasolą w sosie pomidorowym z dodatkiem kilku kropel oleju sezamowego, a może australijski ferburger z sarniną i śliwkowym chutney. Meksykańskie empadenas wypełnione chorizo i chilli lub kanadyjskie poutine, czyli dwukrotnie smażone frytki w sosie pieczeniowym ze skrzypiącym serem i szarpaną wołowiną. Cieknie Wam już ślinka? Nie traćcie czasu i ruszajcie za szefem Wincentym odkrywać smaki świata (i uczyć się gotować). Smacznego! (okł.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej